Etiketler
Hamsi Tava
Türkiye’nin pek çok çeşit çeşit kültürel ve yerel hazinesi bulunmaktadır. Kültürlerin beşiği olan Türkiye’de eşsiz sayılabilecek pek çok tarihi miras, lezzet, yapı, maden vardır. İnsanlık tarihinin başından beri kültürlere ev sahipliği yapan bu topraklar her açıdan çok zengindir. Böyle köklü ve etnik topraklarda kendine has ve özel lezzetlerin oluşması da haliyle çok doğaldır. Türkiye’nin en sevilen, en kendine has, en orijinal lezzetlerinden biri de hamsidir. Yalnızca Karadeniz’de çıkan bu balık türü tüm dünyada eşsizdir. Küçük olmalarına rağmen yoğun aroma ve lezzet barındırdığı için nerdeyse sevmeyeni olmayan bir balık türüdür. Karadeniz’de bolca çıkan bu balığın türlü türlü yemekleri yapılmaktadır. Hamsili pilav, hamsi turşusu, hamsi buğulama, hamsi tava gibi tek bir üründen çeşit çeşit yemek yapılmaktadır. Hamsi tava bunlardan en çok rağbet gören yemektir. Restoranlarda ve evlerde sıklıkla yapılan bu yemek hamsinin gerçek lezzetini ön plana çıkartır. Yapımı basit gibi görünse de püf noktaları bulunan bu yemeğe ulaşmak çok kolaydır. Mevsiminde taze taze toplanmış, yetişkin hamsiler öncelikle yıkanır. Kafaları kopartılıp iç organları temizlendikten sonra itinayla tekrar yıkanırlar. Ayıklanıp temizlenen balıklar, suyu süzülmesi için bir süzgece alınır. Bu aşama önemlidir. Çünkü eğer balıklar ıslak kalırsa kızartma işlemi sırasında yağ sıçratabilir ve yeterince çıtır olmayabilir. Suları iyice süzülen hamsiler, yağı iyice kızdırılan tavaya mısır ununa batırılarak kuyrukları tavanın ortasına gelecek şekilde, halka gibi dip dibe dizilirler. Bu işlemi yaparken atlanan noktalardan biri mısır ununa tuz atmamaktır. Pişir esnasında yemeğe tuz atılmayacağı için mısır ununa yeterli miktarda tuz karıştırılması gözden kaçmamalıdır. Tavaya muntazam bir şekilde dizilen hamsiler yüksek ateşte pişirilmeye başlanır. Bir tarafı iyice piştikten ve çıtırlaştıktan sonra başka bir tava veya tabak gibi düz yüzeyi olan bir aletle dikkatlice ters düz edilir. Bu çevirme işlemi esnasında tavada biriken yapı çevirmeden önce bir kâseye aktarmak gerekir. Aksi takdirde çevrilir çevrilmez tavadaki lezzetli yağ etrafa dökülür. Buna dikkat ederek ters çevrilen hamsi tavanın diğer yüzü de piştikten sonra hamsiler yemeye hazır hale gelirler. Afiyet olsun…