Etiketler

Akçaabat Köfte

Türkiye’nin yemek konusunda çok geniş bir skalası bulunmaktadır. Her yörenin kendine has saymakla bitmeyecek pek çok özel yemeği bulunmaktadır. Lezzet çeşitliliği öyle fazladır ki bir tür yemek bile yöreden yöreye farklılaşarak bir lezzet zenginliği oluşturmuştur. Herkes severek yediği belki en sık tüketilen yemeklerden olan köfte de böyledir. Her yörede farklı farklı uygulaması olan köftenin pek çok çeşidi vardır. Akçabat köfte de bunlardan Trabzon’un Akçabat ilçesinde yaşayan aşçıların 1900’lü yılların başında buldukları köfte türüdür. İçindeki malzemelerin incelikli bir dengeye sahip olması gereken bu köfte Trabzon ile sınırlı kalmamış ve Türkiye’nin geneline yayılmıştır.

Çokça tercih edilen Akçabat köfte daha kıymasından yapılmaktadır. Dağlarda otlayan ineklerin et kalitesi köftenin lezzetini belirleyen temel unsurdur. Akçabatın yerel öküzlerinden elde kıyma kullanılması bu köftenin diğer köftelerden en büyük farkını belirler. Akçabatta 1-2 yaşından büyük olmayan danalar yörenin otları ve yemlerine ilave edilen tuzla beslenirler. Bu beslenme tarzı etlerinin doğal lezzetinin artmasını sağlar. Özenle seçilen etler içine sinir kaçmayacak şekilde kıyma haline getirilir. Kıymanın kendine gelmesi için uzun bir süre dinlendirilmesi gerekir. En az bir gün dolapta dinlenen kıymanın lezzeti içine iyice yerleşir.  Akabinde köfte yapmaya 3-4 diş sarımsak rendelenerek başlanır. Köfte sarımsak tuz karabiber, kırmızı biber ve kıvam alması için bir miktar galeta unu ile iyice yoğrulur. Hazırlanan harç dolapta yarım saat kadar bekletilir. Akabinde harçtan alınan küçük küçük toplara yassı bir şekil verilir. Evde yapılıyorsa döküm veya normal tavada, ızgara imkanı varsa mangalda önlü arkalı olarak iyice pişirilir. Yanında közlenmiş domates ve biber ile servis edilir. Etin kendi aromasına baharatların ve sarımsağın da eklenmesiyle ortaya bir ziyafet şöleni çıkar. Bu kadar lezzetli bir yemek Akçabat sınırlarında kalmamış ve Türkiye’nin geneline yayılmıştır. İstanbul Akçabat köfte de ana memleketinde yapılan köfte kadar özenli ve lezzetli köfteyi sizlere ulaştırır. İncelikleri olan ve denge yemeği olan bu eşsiz köfteyi usta aşçıların elinde, temiz ve nezih bir ortamda yiyerek yemeğin lezzetini kat be kat artırabilirsiniz.