Tereyağlı Kuru Fasulye
Tereyağlı Kuru Fasulye
Kuru fasulye gıda uzmanlarının dediğine göre diyet yapan kişiler için kolayca tercih edilebilen bir yiyecektir. İçerisinde bolca protein ve anorganik açısından zengin maddeler vardır. Bu maddeler sayesinde vücudun kemik yapısının güçlenmesine yardımcı olur ve sinirleri de güçlendirir. Yaz aylarının vazgeçilmez yemeği olsa da, her mevsim kuru fasulye tercih edilir. Türk mutfağında önemli bir yeri vardır ve dileyen etli veya etsiz kuru fasulye yemeği yapmaktadır.
Kuru Fasulye Pişirilmesinin Önemi
Kuru fasulye oldukça faydalı ve bol vitaminli bir baklagildir. Bu baklagilin bir diğer önemi ise kuru fasulyenin pişirilme sırası işlemidir. Kurufasulye pişirilmesi için öncelikle önemli olan, bakliyatın nasıl pişirilmesi gerektiğidir. Eğer dikkatli pişirilmezse içerisinde yer alan mineral ve vitaminlerinde düşmesi kaçınılmaz olur. Eğer vitamin ve mineral düşerse ciddi derecede sağlık açısından kayıplara neden olabilir. Diğer bakliyatlarda görüldüğü üzere kurufasulye en az 8 saat suda bekletilerek pişirilmesi ve köpüğünün alınması gereklidir. Kuru fasulye gaz yaptığı için eğer önceden ıslatırsanız gaz yapmasını önlemiş olursunuz. Suda beklettikten sonra pişirme aşamasına geçilir.
Tereyağlı Kuru Fasulye Tarifi
Kış aylarının vazgeçilmez yemeklerinden olan kuru fasulye, özellikle tereyağlı fasulye olunca tadı daha lezzetli olmaktadır. Yararlı bir bakliyat olan kuru fasulyeyi her mevsim yapabilirsiniz. Yaz ayları tereyağlı daha güzel olmaktadır ve tereyağlı fasulye bu sayede herkes tarafından tercih edilir. Diyet yapanlar baklagil yemek istediklerinde hafif tereyağlı kuru fasulye yemeği tercih ederler. Sağlık açısından da önemli olan tereyağlı kuru fasulyenin tarifine geçelim.
Tereyağlı Kuru Fasulye İçin Gerekli Malzemeler:
- 1 adet soğanı rendeleyin.
- 1.5 yemek kaşığı tereyağı tencereye ekleyin ve yedirin.
- 1/3 yemek kaşığı domates salçası
- Tercih edilirse eğer 1 tatlı kaşığı biber salçası.
- 4 yeşil biber
- 1 adet domates
- 1/3 tatlı kaşığı pul biber ve 1 tatlı kaşığı tuzu ekleyin.
Kuru fasulyeyi önce suda beklettikten sonra güzelce yıkayın. Haşlamaya geçin ve güzelce süzün. Haşlandıktan sonra 5 su bardağı su ekleyin. Tencereye 2 - 1.5 yemek kaşığı tereyağı koyun. Tereyağını koyduktan sonra rendelenmiş olan 1 adet soğanı tencereye ekleyin. Soğanın rengi değişene kadar dikkatli bir şekilde kavurun. Kavurulduktan sonra 3 yeşil biberi ekleyin ve tekrar kavurulmaya bırakın. Doğradığınız bir domatesi de tencerenin içine yerleştirin ve rengi değişene kadar pişirilmeye bırakın. Bu işlemler gerçekleştikten sonra su ilave edin ve kaynamaya bırakın. Kaynamaya bıraktığınız kuru fasulye eğer yumuşamışsa pişmiş demektir. Artık tencereden alıp afiyetle yiyebilirsiniz.
Çömlekte Kuru Fasulye
Çömlek kullananlar için çömlekte kuru fasulye yemeğini de tercih edenler vardır. Eski usul gibi görünse de herkeste bir nostalji bırakır. Çömlek kullanmak eski geleneksel bir kaptır ve bu sayede insanlar çömlek kullanarakta kuru fasulye yapar. Çömlekte kuru fasulye yapımında önemli olan şey doğru ısı ayarında pişirilmesi gerektiğidir. Çömlek kullanarak kuru fasulye tarifine geçelim.
Çömlekte Kuru Fasulye Tarifi İçin Gereken Malzemeler ve Yapılışı:
Tereyağlı kuru fasulye tarifi yukarıda da anlatıldığı gibi gereken malzemeler yazılıdır. Buna ek olarak kuş başı eti tercih edebiliriz. Çömlekte kuru fasulye etli yapıldığında tadı daha güzel olmaktadır. Çömlek kullanırken kuru fasulyeler geç pişer bu yüzden en az 40 dakika şeklinde pişirmeniz gerekmektedir. Yapılışına geçtiğimiz zaman etleri güzelce yıkayın. Yıkadıktan sonra soğan ve salça ile birlikte etleri harmanlayın. Çömlek içine yerleştirdikten sonra kuru fasulye ile birlikte kavurun. Kavurduktan sonra üzerine su ilave edin ve pişirmeye bırakın. Çömlekte kuru fasulyeniz bu sayede hazır olacaktır.