Laz Tatlısı
Laz Tatlısı
Muazzam bir tada sahip olan Laz tatlısı, her yaştan bireyin damak tadına hitap etmeyi başarıyor. Siz de bu harika tatlıyı kendiniz hazırlayabilir ve ailenizi ya da konuklarınızı mutlu edebilirsiniz.
Laz Tatlısı İçin Malzemeler
Kreması için:
- 1 adet yumurta
- 1 litre süt
- 1 su bardağı şeker
- 1 su bardağı un
- 1 çorba kaşığı tereyağı
- 1 paket vanilya
- 1 çay kaşığı karabiber
Hamuru için:
- 2 adet yumurta
- 1 çay bardağı sıvı yağ
- Tuz
- 1 su bardağı ılık su
- Alabildiği kadar miktarda un
Şerbeti için:
- 2,5 su bardağı su
- 2,5 su bardağı şeker
Ara kat için:
- 1 su bardağı sıvı yağ
- 125 gram tereyağı
Laz Tatlısı Yapılışı
Yumurta, sıvı yağ, tuz, su ve un bir kapta karıştırılarak hamur hazırlanır. Hamur iyice yoğurulur ve yaklaşık 20 dakika kadar dinlenmeye bırakılır. Hamur dinlenmezse iyi şekilde açılmaz. Bu nedenle de hamuru yoğurduktan sonra dinlendirmeniz gerekir. Hamur dinlenirken muhallebisi hazırlanabilir. Süt, yumurta, un, şeker ve tereyağı bir tencereye alınır. Devamlı karıştırılarak muhallebisi pişirilir. Kaynadıktan sonra ocak kapatılır ve kıvam almış olan bu kremanın içine vanilya ile karabiber eklenerek krema soğumaya bırakılır.
Laz tatlısı için kremanın hamurun içine sıcak şekilde koyulmaması gerekir. Krema da soğurken ayrı bir tencerede şeker ve su kaynatılarak şerbet hazırlanır. Tatlının sıcak, şerbetin ise soğuk olması gerekmektedir. Bir cezve içerisinde tereyağı da eritilir ve üzerine sıvı yağ eklenir. Dinlenmiş olan hamur sekiz parçaya bölünür, un ile hazırlanacak olan tepsi ölçüsüne göre hamurlar açılır. Tepsinin tabanı yağlanır ve açılan hamurlar yerleştirilir. Fırça yardımıyla tereyağı bol şekilde hamura da tepsiye de sürülür. Dört kattan sonra dördüncü kata tereyağı karışımı sürülür ve bu sefer krema eklenir. Üzerine yine hamur kapatılıp tereyağı sürülür. Son kat da eklenir ve kalan tereyağlı karışımın tamamı da üzerine dökülür. Önceden 180 derecede ısıtılmış olan fırına tepsi koyulur ve pişmeye bırakılır. laz tatlısı fırından çıktıktan beş dakika sonra üzerine şerbet eklenir. Tatlının sıcak ve şerbetin de soğuk olması gerekmektedir. Bu sayede tatlı hamur haline gelmez, çıtırlığını korur. Hamurun fırına atılmadan önce kesilmesi ve bu şekilde pişmesi gerekir. Ölçüye göre yapıldığı zaman tatlının şerbetinin ve kremasının şekeri tam kıvamında olacaktır.