Karalahana Sarması Tarifi
Karalahana Sarması Tarifi
Sarma denilince hepimiz için akan sular durmaktadır. Geleneksel mutfağımızın baş tacı olan sarma ve çeşitleri hepimizin damak zevkine birebir uygundur. Bu tarifimizde sizlere Karadeniz mutfağının biricik yemeği Karalahana Sarmasının yapılışını tarif edeceğiz. Çömlek İşletmesi tarafından yapılan ve herkesin bayılarak yediği, ölüp bittiği Karadeniz bölgesine ait Karalahana Sarması Tarifine gelin hep birlikte bakalım.
Karalahana Sarması Tarifi için Gerekli Olan Malzemeler
Her yemek yapımı için çok çeşitli malzemelere ihtiyaç duyulmaktadır. Bu noktada gerekli ve kaliteli yemek ürünlerini kullanmak oldukça önemlidir. Karalahana Sarması Tarifi için Gerekli Olan Malzemeleri sizler için aşağıya liste olarak bıraktık. Bu listeye bakacak olursak:
- Yarım kilo karalahana
- 2 yemek kaşığı zeytinyağı
- 3/4 su bardağı kırık pirinç
- 1.5 adet kuru soğan
- 125 gram kıyma
- 1 tatlı kaşığı kuru nane
- 1 çay kaşığı karabiber
- 1 çay kaşığı pul biber
- 1 çay kaşığı kimyon
- 1 çay kaşığı tuz
- 1 yemek kaşığı domates salçası
- Yarım su bardağı doğranmış maydanoz
- Yarım çay kaşığı kaya tuzu (haşlanırken eklemek için)
- 1 çay bardağı zeytinyağı (üzerine gezdirmek için)
- 1 su bardağı yoğurt (sosu için)
- 1 diş sarımsak (sosu için)
- 1 yemek kaşığı domates salçası (sosu için)
- 15-20 gram tereyağı (sosu için)
Yukarıda listede verilen yemek malzemelerini sağladıktan sonra İspir fasulyesi tarifini aşağıdaki gibi uygulamaya başlayabiliriz.
Karalahana Sarması Tarifi Nasıl Yapılır?
Karalahana Sarmasını yaparken yaprakları haşlamak için tuz yerine kaya tuzu kullanırsanız yaprakların fazla haşlanıp erimesini engellemiş olursunuz.
- Kaya tuzu ile hazırlamış olduğunuz kaynar suya yıkadığınız karalahanaları atın. Yaklaşık olarak 3-5 dakika kadar kaynar suyun içerisinde bıraktığınız karalahanaları hemen çıkartıp, soğuk su ile yıkayın.
- Bir kabın içerisine ince ince doğramış olduğunuz kuru soğanı, kıymayı, pirinci, zeytinyağını, tuzu, salçayı, maydanozu ve diğer baharatları karıştırın.
- Soğuk su ile yıkamış olduğunuz lahanaların sert olan damar kısımlarını bir bıçak yardımı ile çıkartın. Hazırlamış olduğunuz harçtan yaprakların içerisine göz kararı koyun ve yaprakları sarın.
- Bir tencereye sardığınız karalahana yapraklarını dizin. Üzerine 1 çay bardağı zeytinyağını dökün. Yaprakların üzerini boş bir yemek tabağı ile kapatın.
- Tencereye sarmaların hizasına gelecek kadar sıcak su ilave edin ve tencerenin kapağını kapatın. Önce yüksek ateşte, yaklaşık yarım saat sonra kısık ateşte pişirin.
- Sosu için tereyağını tavada eritip, salçayı iyice kavurun. Sarımsağı iyice ezip yoğurt ile karıştırın.
- Sarmaları servis ettikten sonra üzerlerine sarımsaklı yoğurttan dökün. Yoğurdun üzerine ise hazırlamış olduğunuz kavrulmuş tereyağlı salçayı gezdirin.
Afiyet olsun…