İstanbul Kuru Fasulye
İstanbul Kuru Fasülye
İstanbul kuru fasülye denilince akla gelen ilk yerlerden biri de elbette Çömlek kuru fasulye olur. Peki, eşsiz bir kuru fasulye nasıl yapılır?
Kuru Fasulye Tarifi için Gerekli Malzemeler
- 500 gram kuru fasulye (1 gece önce suda bekletilmiş)
- 4 yemek kaşığı sıvı yağ
- 1 tane orta boy kuru soğan (yemeklik doğranmış)
- 2 yemek kaşığı tereyağı (oda sıcaklığında)
- 1 yemek kaşığı domates salçası
- Yarım yemek kaşığı biber salçası
- Yarım çay kaşığı ile tatlı toz kırmızı biber
- 3 su bardağı su
- 1 çay kaşığı tuz
- 1 çay kaşığı toz şeker
Kuru Fasulye Tarifinin Püf Noktası Nedir?
Kuru fasulyenin tazeliğine ve cinsine göre suda bekletme işlemini belirli bir süre ile sınırlayın. Pişirmeden önce, bir gece öncesinden suda bekletilen kuru fasulyeleri, üstünü çok az geçecek suyla beraber düdüklü tencerede kısa bir zamanda pişirin. İsteğe göre içerisine kurutulmuş acı biber, sıvı yağı ve et ilave edilebilir. Tencerede pişirilen kuru fasulyeyi, karamelize tada ve yoğun bir kıvama ulaşması için 1 kaşık bal ilave edin. Çömlek kabın içerisinde ve fırında yaklaşık 20 dakika pişirip servis edin.
Kuru Fasulye Tarifi Nasıl Hazırlanır?
Kuru fasulyeleri bir gece öncesinden bol suda yıkayın. Ardından derin bir kabın içerisine alın ve üstünü geçecek kadar suyu ekleyin. Bu şekilde pişireceğiniz saate kadar beklemesini sağlayın. Kuru fasulye yemeğini yapmaya başlanacak anda kuru fasulyenin suyunu iyice süzün ve tekrardan yıkayın. Daha sonra bir tencerenin içerisine alın ve üzerini geçecek kadar suyu ekleyin. Fasulyelerin haşlanmasını bekleyin ve haşlandıktan sonra suyunu iyice süzün.
Geniş bir tencerenin içerisine oda sıcaklığına gelen tereyağını ve sıvı yağı alın. Yağlar kızdıktan sonra küp bir şekilde doğranan soğanları ilave edin. Soğanlar pembeleşene kadar kavurmaya devam edin. Ardından birer yemek kaşığı biber salçası ve domates salçasını ilave edin. Salçanın kokusu çıkana dek kavurun. Daha sonra süzdüğünüz fasulyeleri ilave edin ve iyice karıştırın. Ara ara karıştırın ve sonra üzerine 3 su bardağı kadar suyu ilave edin. Kırmızı toz biberi, tuzu ve diğer baharatları da ilave edin. Ardından tencerenin kapağını kapatın ve fasulyeler yumuşayana kadar güzelce pişirin. Pişen fasulyeyi sıcak sıcak servis edin.