İspir Fasulyesi
İspir Fasulyesi
İspir fasulyesi dünyada meşhur olan fasulyeler arasında yer alarak damak çatlatan lezzetlere neden olmaktadır. Erzurum ispirde yetişen fasulye organik tarım yardımıyla yetiştirilerek dağ sularıyla sulanmaktadır.
En önemli özellikleri arasında hızlı pişmesi, pişerken kabukların soyulmaması ve lezzetli olmasından sade pişirilerek ete ihtiyaç duyulmaması yer alır. İspir fasulyelerinin besin değeri oldukça yüksek olup diğer fasulyelerden fazla talep gören bir şeker fasulyesi türüdür.
Besin değerleri yüksek olan ispir fasulyesinin insan sağlığına da birçok yararı bulunur. İçerdiği potasyum sayesinde yüksek tansiyonu düşürürken kötü kolesterolü de düşürme eğilimi bulunur. Vücuttaki kan şekerini kontrol altına alarak şeker hastaları rahatlıkla tüketebilir.
İspir fasulyesi en lezzetli nasıl pişirilir?
İspir fasulyesi pişirilirken bazı püf noktalara dikkat edilmesi önemlidir. Bu detayların başında süt ve su karışımıyla en az 12 saat öncesinde ıslatılması gelir. En az 12 saat öncesinden ispir fasulyesini 1 bardak süt, 4 bardak su karışımıyla ıslatın.
Islatılan fasulyeleri tencereye dökerek tekrar su ve süt karışımı hazırlayıp içerisine bir kaşık şeker atarak diş gelene kadar haşlamaya bırakın.
Haşlanan fasulyeleri kenara alarak bir tencerede soğan, yağ ve salçanın kavrulmasını sağlayın. Üzerine bir bardak su koyarak biraz pişirdikten sonra fasulyeleri içine dökerek bir yemek kaşığı tuz atın. Kaynayan suyu 2 parmak geçecek şekilde ekleyerek altını kısıp pişmeye bırakın.
Güveçte ispir fasulyesi
Tencerede yapılabilen ispir fasulyesi tercihe göre güveçte de oldukça lezzetli bir şekilde pişirilebilir. Yemeğin en önemli özelliği ise az sulu ve özlü bir şekilde pişirilmesidir.
Bir gece önceden ıslatılan ispir fasulyeleri yarım saat kaynatılır ve bu aşamada üzerinde olan köpükler alınmalıdır. Güveçte kısık ateşte tereyağı ve zeytinyağı eşliğinde soğanlar kavrulmaya bırakılır. Soğanlar iyice kavrulmasının ardından salça ilavesi yapılarak 5 dakika daha kavurma uygulanır. Etler ilave edilir ve 10 dakika sonra fasulyeler konularak istenilen baharatların ilavesi sağlanır. Bu kısımda önemli olan şeker ilavesinin yapılmasıdır.
Tüm malzemelerden sonra ise sıcak su eklenerek fırına verilerek yaklaşık bir saat pişmesi beklenir. Süre sonunda pişen yemek yarım saat dinlendirmenin ardından servise hazır hale gelir.